Hozzávalók
- 1 doboz kókusztej
- 1 rúd fahély
- 1 teáskanál egész szegfűbors
- fél teáskanál egész szegfűszeg
- fél teáskanál reszelt szerecsendió
- fél doboz juharszirup vagy helyette lehet használni erithrit-et
- 1 doboz sült cukrozott sütőtök pűré
- 1 teákanál bourbon vanília kivonat
Elkészítés
1. Egy lábasban keverjük össze a kókusztejet, az édesítőt és a fűszereket. Nagyon rövid ideig forraljuk, majd alacsony lángon kevergetve melegítsük. Így alacsony lángon tartsuk 10 percig, azután vegyük le a tűzről.
2. Tegyük a fagylalt alapanyagot egy tálba, szedjük ki belőle a fűszereket és kavarjuk össze a sütőtökkel. Egy műanyag fóliával fedjük le. Jól nyomkodjuk rá a fóliát a folyadékra, hogy ne érje levegő és pára. Ha a vízpára belejut a keverékbe, akkor túl jeges lesz a fagylalt. Mi pedig krémes állagot szeretnénk inkább.
3. Tegyük a hűtőbe, legalább 2 órát hűtsük.
4. Vegyük ki a fagylalt alapanyagot a hűtőből és adjuk hozzá a vanília kivonatot. A kivonatban lévő alkohol segít, hogy a fagylalt még krémesebb legyen és könnyebb legyen kikanalazni a fagyasztás után.
5. Használjuk a fagylalt készítő gépet a gyári utasítások alapján és készítsük el vele a fagylalt keveréket.
6. Ha szeretnénk, akkor tehetünk ízesítésnek sütőtök darabkákat a fagylaltba vagy más aszalt gyümölcsöket, a fagylalt készítés utolsó 5 percében tehetjük ezt meg.
7. A fagylalt krémet tegyük egy légmentesen záródó dobozba. Tegyünk egy műanyag fóliát közvetlenül a fagylalt tetejére. Addig fagyasszuk, amíg kemény nem lesz, min. 2 órát.
8. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 15 percig. Szórjuk meg egy kis fahéjjal és sütőtök maggal.