hozzávalók:
• 200 g nyírfacukor
• 150 ml olívaolaj
• 5 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
• 280 g mákliszt
• 100 g dió (darált)
• 12 g sütőpor
• 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
• 400 g sárgarépa (nyers)
• 1 késhegynyi só
• Csipet őrölt szegfűszeg
A mázhoz:
• 200 g natúr krémsajt (Mascarpone, legjobb beszerzési hely: a Sparban nagyon kedvező áron lehet hozzájutni saját márkás mascarpone-hoz)
• 1 evőkanál vanília eszencia vagy 50 g nyírfacukor
Elkészítés:
1. A répákat megtisztítjuk, lereszeljük, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazunk.
2. A nyírfacukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.
3. Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a máklisztet, durvára tört diót, sót, sütőport, fahéjat, fűszereket.
4. Ha összekevertük a szárazanyagokat, egy fakanállal a nyírfacukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a durvára reszelt répát.
5. A kész masszát az előkészített formába öntjük, és előmelegített 165 C-os légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát minden esetben alkalmazzunk! Ha kisült, teljesen hűtsük ki kb 2 óra alatt, majd vegyük ki a sütőformából.
6. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverjük ki egy kevés vanília eszenciával, majd kenjük rá a kihűlt torta tetejére.